Leo van Lier

De Lange Lei

Nieuw leven op de wereld zetten blijft ontzettend bijzonder!

Leo’s vader kwam uit een gezin met elf kinderen, allen ondernemend ingesteld. Toendertijd werd je boer of pastoor. Behalve één pastoor en één monnik, gingen alle kinderen de boerenkant op. Zo ook Leo’s vader. De boerderij waar Leo zijn werkzaamheden uitvoert, bouwden zijn ouders in 1967. Op het gemengde bedrijf hielden ze zeugen, vleesvarkens en schapen. Ook de akkerbouw behoorde tot het takenpakket.

Leo kwam in 1989 op 18-jarige leeftijd in het bedrijf. Twee jaar later - toen hij zijn school had afgemaakt - ging hij volledig in het bedrijf werken. Vrijwel meteen zorgde hij voor vernieuwing en uitbreiding. “Ik zag ontzettend veel uitdaging in het voor mezelf beginnen”. Bij de overname van het bedrijf wilde Leo zich graag specialiseren en dus moest hij kiezen: schapen of varkens. Hij koos bewust voor de varkens, “varkens houden is zó leuk”. Het gemengde bedrijf kwam te vervallen en Leo besloot zijn pijlen te richten op het houden van zeugen. “Nieuw leven op de wereld zetten - al is het honderd keer per week - blijft ontzettend bijzonder”.

Naast Leo’s boerderij loopt een zanderige lange laan, een uitloper van de Peel. De naam van het pad -de Lange Lei- werd in de volksmond al snel verbonden aan de boerderij. Het feit dat Leo zo’n twee meter lang is en ‘Lei’ Limburgs is voor Leo, zorgde ervoor dat ook zijn bijnaam geboren was. 

Leo