Vlaams stoofvlees

Ingredienten

Voor vier personen: 
  • 1 kilo Ruyghveen stoofvlees
  • 2 witte uien
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tot 3 takjes verse tijm en een laurierblad
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • bier:1 flesje Rodenbach en 1 flesje Grimbergen
  • 1 snede wit brood
  • flink wat mosterd

Bereidingswijze

  1. Snijdt het vlees in stukken en kruid het met peper en zout.
  2. Smelt flink wat boter in een zeer brede stoofpan.
  3. Doe de stukken vlees in de hete pan en bak mooi aan 1 kant aan alvorens ze om te draaien.
  4. Voeg de stukken gesneden ui toe, alsook de tijm en laurier.
  5. Strooi bloem over de stukken vlees heen en schud een aantal keren goed met de pan zodat de bloem zich om en rond het vlees en in de boter kan verdelen zonder te klonteren. Als er toch nog een hoopje bloem op een stukje vlees blijft liggen, schud het er dan met de hand af. Laat de bloem mee warmen.
  6. Zorg dat het vuur goed hoog staat en blus het geheel af met het bier (let op, dit gaat schuimen). Wacht even tot het bier van het eerste flesje kookt alvorens het tweede flesje toe te voegen.
  7. Zorg dat het vlees helemaal onder staat, lukt dit niet met het bier, voeg dan wat water toe.
  8. Leg een sneetje wit brood met wat mosterd erop gesmeerd bovenop het vlees (met de mosterd naar omhoog) en schud even met de pan zodat er wat van de saus over de boterham vloeit.
  9. Laat 60 tot 90 minuten rustig pruttelen – zonder deksel! – tot de saus ook mooi gebonden is.