Spätzle-ovenschotel met spek en champignons

Ingredienten

Voor vier personen:
  • 300 g spätzle
  • 2 uien, in smalle ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 125 g Ruyghveen gerookte spekreepjes
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 50 g boter
  • 1/2 kippenbouillontablet
  • 50 g bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 150 g geraspte kaas
  • 50 g blauwaderkaas (bijv. danablu)
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.

2. Kook de spätlze volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat ze net niet beetgaar zijn. Giet af, spoel met koud water en laat uitlekken in een zeef of vergiet. Doe de spätzle terug in de pan.

3. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes, uien, knoflook en champignons op middelhoog vuur, totdat de uien en champignons zacht zijn en licht beginnen te kleuren. 

4. Voeg het ui-spek-champignonmengsel (houd een klein beetje achter) toe aan de spätzle en meng door elkaar.

5. Smelt de boter in een ruime sauspan — niet laten kleuren —, verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. 

6. Bak de bloem op laag vuur, al roerend met een garde, een minuut mee om te laten garen. 

7. Voeg langzaam de melk en 200 ml water toe. 

8. Breng de saus al roerend aan de kook en zet het vuur dan laag. 

9. Voeg 75 g geraspte kaas, de blauwaderkaas en peterselie toe en laat de saus op laag vuur enkele minuten pruttelen. 

10. Voeg de saus toe aan de spätzle en roer door. Verdeel de spätzle over de ovenschaal en bestrooi met de overige geraspte kaas. 

11. Verdeel het achtergehouden ui-spek-champignonmengsel over het midden van de ovenschotel.

12. Bak de ovenschotel 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.


Bron: https://www.keukenliefde.nl/spatzle-ovenschotel-spek-en-champignons/