Sopa de Pedra (steensoep)

Ingredienten

Voor zes personen: 
- 175 gram rode kidney beans
- 100 gram gerookt spek van Ruyghveen (een stuk)
- 100 gram chorizo van Ruyghveen (een stuk)
- 1 ui (gesnipperd) 
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 laurierblaadje
- 2 wortels (in stukjes gesneden)
- 2 stengels bleekselderij (in stukjes gesneden)
- 450 gram aardappelen ( geschild en in blokjes gesneden)
- 100 gram kool (in reepjes gesneden)
- 1 liter groentenbouillon
- peper en zout
- 25 gram koriander (fijngehakt)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 
- Laat de kidney beans 1 nacht in water weken en vervolgens uitlekken

Bereiding: 
- Doe de bonen in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Kook 10 minuten. 
- Dek de pan af en laat de bonen nog 35 minuten zachtjes doorkoken tot ze bijna gaar zijn en giet ze daarna af. 
- Bak het spek in de pan totdat het grootste gedeelte van het vet eruit is. 
- Roer de chorizo, ui en knoflook erdoor en bak alles mee totdat de ui zacht is. 
- Voeg nu de bonen, het laurierblaadje, de groenten, aardappelen, bouillon, peper en zout en bijna alle koriander toe.
- Doe de deksel op de pan en laat de soep zo'n 30 minuten pruttelen. 
- Haal het spek en de chorizo uit de soep en snijd het spek in blokjes en de chorizo in plakjes. Doe de stukjes terug in de soep en warm alles nog even goed door. 
- Bestrooi de soep met de overgebleven koriander.

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/266877/Portugal-steensoep