Rosbief met balsamicosjalotjes

Ingredienten

Voor 6 personen:

  • 750 g Ruyghveen rosbief
  • snufje zwarte peper (versgemalen)
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 9 sjalotjes (in kwarten)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels rode wijn
  • 2 theelepels tijm (gedroogde)
  • snufje zout
  • 1 theelepel mosterd
  • keukenpapier
  • braadslede
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en kruid de rosbief met peper. Verwarm de oven voor op 225°C. 2.Verhit de boter in een braadslede op het fornuis en bak hierin de rosbief in ca. 7 minuten rondom goudbruin. Plaats de braadslede met rosbief in de oven en braad de rosbief 10 minuten op 225°C. Schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en braad de rosbief nog ca. 25 minuten (of tot de kerntemperatuur* 60°C is).
  2. Verwarm intussen de olijfolie in een pan en voeg de sjalotjes, suiker, balsamico-azijn, rode wijn, peper en tijm toe. Laat geheel 20 minuten op zacht vuur inkoken tot de sjalot zacht en gekaramelliseerd is.
  3. Neem de rosbief uit de oven, breng de rosbief op smaak met zout en laat het vlees 10 minuten in aluminiumfolie verpakt rusten. Schep het braadvet uit de braadslede. Roer het aanbaksel los met 1½ dl water en mosterd. Verwarm de jus nog even op het vuur en breng de jus op smaak met zout en peper. Snijd de rosbief in plakken en serveer de jus en de balsamicosjalotjes bij het vlees.
Bron