Pörkölt

Ingredienten

Voor zes personen: 

- 600 gram Ruyghveen stoofvlees
- 50 gram Ruyghveen buikspek (in blokjes gesneden)
- 3 grote uien
- 1 rode ui
- 2 rode paprika's
- 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblaadje
- 1 scheut rode wijn
- 500 milliliter bouillon
- 200 gram crème fraîche
- Paprikapoeder, zout en peper naar smaak
- Peterselie (fijn gehakt)

Bereidingswijze

  1. Was het vlees goed af en snijd het vervolgens in blokken van ca. 2cm. Leg het aan de kant.
  2. Schil de uien en snijd deze in repen. Niet te dun. Maak de paprika schoon en snijd deze tevens in repen.
  3. Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak het buikspek even aan en voeg vervolgens de uien en de knoflook toe. Laat de uien goudbruin kleuren.
  4. Haal nu de pan even van het vuur en voeg een ruime hoeveelheid paprikapoeder toe. Als stelregel geldt dat de uien ermee bedekt moeten zijn. Roer het geheel even goed door. Voeg de chilipoeder en zout toe en roer nogmaals.
  5. Zet de pan terug op het vuur en voeg het vlees toe. Even roeren. Voeg vervolgens komijn, laurier en tomatenpuree toe. Laat het geheel goed heet worden en blus af met een scheutje rode wijn.
  6. Giet nu het water bij de goulash en laat het geheel ca. 3 uur met het deksel erop stoven. Roer af en toe om. Mocht het dreigen droog te worden mag je gerust nog wat wijn toevoegen.
  7. Als de goulash bijna klaar is (let op de juiste consistentie) op smaak brengen met peper en crème fraîche. Goed roeren. 
  8. Garneren met fijngehakte peterselie en serveren met bijvoorbeeld puree, rijst, friet of stokbrood.
Bron: http://www.mariopfeiffer.nl/recept/hongaarse-goulash-porkolt/