Porco à Alentejana

Ingredienten

Voor 6 personen:
- 350 ml droge witte wijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 eetlepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper (gemalen)
- 2 teentjes knoflook (gepeld en gehalveerd)
- 1 laurierblaadje
- 1 kilo Ruyghveen varkensfilet (in blokjes gesneden)
- 3 theelepels olijfolie
- 2 uien (geschild en in dunne schijfjes gesneden) 
- 4 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 2 tomaten (gepeld, van het zaad ontdaan en in stukjes gesneden)
- 0,5 theelepel chilipeper (gemalen)
- 24 kleine kokkels of mosselen (in de schelp, afgeborsteld)
- Een handvol verse peterselie (fijngeknipt)

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom de wijn met het paprikapoeder, het zout en de peper. Voeg de doorgesneden knoflookteentjes, het laurierblad en de blokjes Ruyghveen vlees toe en roer het goed door elkaar, zodat al het vlees ermee bedekt is. Laat het vlees minstens 6 uur marineren; roer het af en toe goed door elkaar.
  2. Neem het vlees uit de marinade en droog het goed af. Bewaar de marinade, maar verwijder de knoflook en het laurierblaadje.
  3. Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan. Bak het vlees in de pan, roer geregeld, zodat het vlees snel en gelijkmatig bruin wordt. Schep het vlees dan met een schuimspaan over in in een kom.
  4. Giet dan de marinade in de braadpan en breng hem aan de kook op hoog vuur. Schraap vastgebakken stukjes van de bodem en zijkant van de pan. Kook zonder deksel tot 1/3 verdampt is, giet de vloeistof dan over het vlees en zet even aan de kant.
  5. Verhit de overgebleven olie in een grote stoofpan (6 of 8 liter) en fruit daarin onder geregeld roeren de uien, ongeveer 5 minuten, tot ze zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg dan de fijngesneden knoflook, tomaten en chili toe. Laat het 5 minuten zachtjes koken, onder voortdurend roeren.
  6. Leg de kokkels met de scharnierende kant naar beneden in de tomatensaus, doe de deksel goed op de pan en laat het op middelhoog vuur 10 minuten koken, of tot de mosselen opengaan. Meng dan het opzij gezette varkensvlees met kookvocht erdoor, en laat het nog 5 minuten zachtjes koken om alles goed door te warmen. Strooi de peterselie eroverheen en dien het onmiddellijk op.