Luikse ballen

Ingredienten

Voor vier personen: 
Gehaktballen
  • 500 gram Ruyghveen gehakt
  • 500 g rundergehakt
  • 1  ui
  • 1  dikke snee (oud) wit brood (2 tot 3 centimeter dik)
  • 50 ml volle melk
  • 1  ei
  • Een paar takjes peterselie
  • 1  klontje boter
  • 1  scheutje olijfolie
Saus
  • 2  uien
  • 1 el stroop
  • 2 el natuurazijn
  • 2 el bruine suiker
  • paar takjes tijm
  • 4 dl water
  • klontje boter
  • 2  kruidnagels
  • 8  jeneverbessen
  • takje marjolein
  • handjevol rozijnen
  • runderbouillon
  • 1 flesje trapistenbier

Bereidingswijze

Gehaktballen
1. Snijd de korstjes van het brood en snijd het broodkruim vervolgens in dobbelstenen. Doe de broodstukjes in een ruime schaal en schenk er de melk over. Laat het brood even weken tot de melk geabsorbeerd is.
2. Pel en snipper de ui. Fruit de ui in een pannetje op een matig vuur.
3. Meng het brood/melkmengsel tot een glad papje. Voeg het gehakt toe en breek ook het ei erbij.
4. Spoel de peterselie en hak het groen zeer fijn. 
Doe de peterseliesnippers samen met de ui in de schaal. Voeg wat peper naar smaak toe.
5. Meng met je handen alle ingrediënten. 
6. Verhit een braadpan (bij voorkeur met een hoge rand) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schenk er ook een scheutje olijfolie bij.
7. Zet een kommetje water in de buurt en maak je handen nat. Rol ballen van ongeveer 5 centimeter doorsnee.
8. Geef de balletjes een goudbruin korstje. Draai ze na enkele minuten met de nodige voorzichtigheid om. Na circa 10 minuten bakken schep je de ballen uit de pan. Zet de braadpan met aanbaksels opzij, want daarin maak je dadelijk de saus. 

Saus
1. Pel de uien en snipper ze. Verhit de braadpan opnieuw en bak de stukjes ui kort.
2. Schenk er na een paar minuten een flinke scheut natuurazijn in. Roer de aanbaksels van het vlees los.
3. Voeg het trappistenbier, het water en de gehaktballen toe. Laat het geheel circa 20 minuten sudderen op een zacht vuur. 
4. Schep de Luikse siroop in de saus en roer door. Laat het geheel nog even zachtjes aan de kook komen.
5. Proef en kruid de saus met wat peper en een snuifje zout. 

Tip: lekker met Vlaamse frieten of Hollandse stamppot!


Bron: http://www.24kitchen.nl/recepten/luikse-ballen-boulets-a-la-liegeoise