Kogelbiefstuk met rode wijn-caramel

Ingredienten

Voor twee personen: 

  • Olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 2 takjes oregano 
  • 2 takjes salie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • +/- 200 ml runderbouillon
  • Versgemalen zwarte peper
  • 250 ml rode wijn
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 eetlepel suiker
  • 40 gram Ruyghveen spekreepjes
  • 2 Ruyghveen kogelbiefstukken
  • Zeezout

Bereidingswijze

  • 30 minuten van tevoren de kogelbiefstuk op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. Ovenschaaltje invetten met olie. Bol knoflook in schil erin zetten. In de bol takje rozemarijn steken. 1 eetlepel olie erover scheppen. In oven in ca. 30 minuten gaar poffen.
  • In koekenpan klein lepeltje olie verhitten en sjalotje 1-2 minuten fruiten. Wijn, bouillon, salie (in dunne reepjes gesneden) en peper toevoegen, aan de kook brengen. Op hoog vuur in 20 à 30 minuten tot een derde deel inkoken. Blijf erbij, op een gegeven moment gaat het inkoken heel hard! Vocht boven steelpan door zeef schenken. Sherry en suiker erdoor roeren en kleine 5 minuten zacht laten pruttelen.
  • In droge koekenpan spekreepjes in ongeveer 3 minuten knapperig bruinbakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Bewaar bakvet.
  • Knoflook pellen. Rits de rest van de rozemarijn van het takje. Knoflookteentjes, 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, rode wijn-caramel, zout en peper in kom door elkaar scheppen.
  • In koekenpan vet van spek anderhalf + eetlepel olie verhitten. Biefstuk in 6 à 7 minuten bruin en van binnen rosé bakken. Rode wijn-caramel met gepofte knoflook zachtjes opnieuw verwarmen.
  • Biefstuk op borden leggen. Bestrooien met zout en peper, knoflookteentjes en spekreepjes erop scheppen. Rode wijn-caramel rond de biefstukken druppelen.
Bron