Knapperige pierogi

Ingredienten

Voor vier personen:

- 350 gram bloem + extra om te bestuiven

- 150 gram gezouten boter + extra om in te vetten

- 2 el raapsaadolie

- 100 ml ijskoud water

- 1 eidooier (losgeklopt), om te bestrijken

- 200 gram Ruyghveen varkensgehakt

- 50 gram pijnbouwpitten, geroosterd

- 1 ei

- Zout en peper

Bereidingswijze

1. Doe de bloem in een kom en voeg de boter en de olie toe. Meng het geheel met de hand door elkaar en voeg dan beetje bij beetje het ijskoude water toe. Kneed het mengsel tot een gladde bal. Kneed deze bal nog 3 tot 4 minuten en verpak hem vervolgens in vershoudfolie. Leg hem minstens 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakplaat in met de overige boter.

3. Meng het gehakt, de pijnboompitten, het ei en zout en peper met je handen door elkaar. Dit wordt de vulling.

4. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkblad. Snijd met een uitsteekvorm cirkels uit de lap deeg. Schep een theelepel van het gehaktmengsel op elke cirkel. Vouw de uiteinden naar elkaar toe zodat een halve maan ontstaat. Druk met je vingers de randen aan om de pierogi dicht te maken. 

5. Leg de pierogi’s op de ingevette bakplaat en bestrijk ze met de opgeklopte eidooier. Bak ze in +/- 30 minuten mooi gaar.

TIP: Pierogi’s serveer je bij de soep. Doe ze echter niet IN de soep, want dan verliezen ze hun knapperigheid.


Bron: http://www.pressreader.com/netherlands/foodies/20170131/282205125606468