Broodje steak

Ingredienten

  • Een mooi recht stuk Ruyghveen buikspek
  • 100 gram brine color (om te pekelen)
  • 1 liter water
  • Kruiden naar keuze
  • Blokje kersenhout
  • Julienne gesneden wortel
  • 1 jalapeño
  • Rucola
  • Mosterd barbecuesaus
  • Zoet zure komkommer

Bereidingswijze

  1. Bereid de brine voor zoals aangegeven op de verpakking. Of maak het zelf en laat het afkoelen.
  2. Doe de buikspek in de brine en laat dit gekoeld 2 tot 3 dagen intrekken.
  3. Spoel op de dag van de bereiding het buikspek af met koud stromend water om al het zout dat aan de buitenkant zit te verwijderen.
  4. Bereid een barbecue voor om te roken met een temperatuur van 100 tot 150°C.
  5. Bestrooi het buikspek aan alle kanten met de door jou gekozen kruidenmix.
  6. Leg het buikspek op het rooster zo ver mogelijk van de hitte en steek er een kernthermometer in.
  7. Het buikspek is gaar als je een kerntemperatuur bereikt hebt van 80 graden en het vlees mooi zacht is geworden.
  8. Laat het buikspek een kwartier rusten en stook de barbecue flink op met 2 zones.
  9. Snij de buikspek in plakken van ongeveer 8mm.
  10. Gril de plakken aan beide zijden een paar minuten tot de kanten lekker krokant zijn.
  11. Snij de Chiabatta door midden en gril beide snijkanten goudbruin
  12. Beleg de Chiabatta met de rucola, 2 plakken buikspek, de wortel en de jalapeño. Wil je niet zo pittig verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten. Giet er een beetje van de mosterdbarbecuesaus overheen.
Bron