Boomstammetje met preistamppot en kaassaus

Ingredienten

Voor twee personen: 

  • 400 gram bloemige aardappelen
  • 2 stengels prei
  • 40 gram emmentaler
  • 2 Ruyghveenboomstammetjes
  • ½ bussel waterkers
  • 2 el olijfolie
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 150 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  2. Was de prei en snij deze in ringen. Verhit de helft van de olijfolie en bak de preiringen gaar in een n. Kruid met peper en zout. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  3. Smelt 2/3de van de boter in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Bestrooi met de bloem en roer glad. Schenk er al roerend per persoon 60 milliliter melk bij. Laat de saus zachtjes indikken. Doe de kaas bij de saus. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid bij met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter en de rest van de melk toe en roer er de gestoofde prei door. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de boomstammetjes gaar op een matig vuur. Serveer de boomstammetjes bovenop de preistamppot samen met wat waterkers en werk af met de kaassaus.
Bron: https://15gram.be/recepten/boomstammetje-met-preistoemp-en-kaassaus