Boeuf bourguignon

Ingredienten

Voor vier personen: 
- 600 gram Ruyghveen riblappen, niet te mager
- 150 gram Ruyghveen gerookt spek
- 5 tenen knoflook
- 250 gram bleekselderij
- 250 gram worteltjes
- 4 laurierblaadjes
- 1/2 liter wijn
- 2 uien
- 250 gram champignons
- 1 eetlepel maizena
- 1 bouillonblokje
- 1 blikje tomatenpuree
- boter om in te bakken

Bereidingswijze

1. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast. 
2. Snij de knoflook in grove stukken.
3. Schenk 250 ml warm water in een maatbeker en los het bouillonblokje hierin op.
4. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de wijn, de bouillon, de knoflook, de laurierblaadjes en de tomatenpuree in. Roer alles door elkaar en zet het vuur laag als de saus lauwwarm is.
5. Snij de riblappen in dobbelstenen en bestrooi ze rijkelijk met peper en zout.
6. Zet een koekenpan op het vuur en smelt daarin de boter. Bak de dobbelstenen in porties rondom bruin en schep ze meteen in je wijnsaus als ze klaar zijn. Doe daarna hetzelfde met de spekjes. Laat het bakvet in de pan en bak daarin de ui (gesnipperd) goudbruin. Doe deze ook in de pan met de wijnsaus, net zoals de bakresten.
7. Roer het geheel om en verwarm de saus tot het kookpunt. Zet het vuur laag, controleer of het vlees onderstaat en doe een deksel op de pan zodat er geen vocht verloren gaat. Tijdens het stoven mag er geen vlees ‘droogvallen’.
8. Laat het vlees zo 3 uur stoven (niet koken!). Roer af en toe door de pan en voeg wat water toe als het vlees toch niet meer helemaal onder staat. 
9. S
nij de wortels, bleekselderij en de champignons.
10. Na 3 uur sudderen voeg je de wortels en de bleekselderij toe, roer je nog een keer goed in de pan en laat je ze nog een half uur mee sudderen.
11. 
Na 3,5 uur sudderen zet je een koekenpan op het vuur met wat boter en bak je de champignons mooi bruin. Daarna voeg je deze toe aan de boeuf bourguignon.
12. Maak een waterig papje door een eetlepel maïzena in een glas te doen, er lauw water bij te schenken en dit te roeren. Giet, al roerend in de pan de maïzena met een dunne straal bij de saus. Maïzena bindt snel, dus voeg rustig aan wat van je papje toe tot je tevreden bent over de dikte van de saus.

Bron: 
http://www.goddelijke-recepten.nl/stoofschotel/boeuf-bourguignon/