Antwerps worstenbrood

Ingredienten

Voor zes stuks: 

Voor de vulling: 
400 g Ruyghveen gehakt
2 sneetjes wit brood
1 sjalot
1⁄2 teentje knoflook
1 ei
Provençaalse kruiden
1 scheutje olijfolie
1⁄2 dl melk
peper
zout

Voor de worstenbroodjes:
2 vellen bladerdeeg
Een beetje curry
Een beetje bloem

Voor de afwerking:
1 ei

Bereidingswijze

Voor de gehaktvulling:
1. Scheur de sneetjes brood in stukken en doe ze in een ruime kom. Schenk er de melk bij en laat het brood weken.

2. Pel intussen de sjalot en snipper heel fijn. Plet het gepelde stukje knoflook tot pulp.
Verhit een pannetje met een scheutje olijfolie. Stoof er de snippers sjalot in, zonder ze te kleuren. Voeg op het laatst de knoflook toe.

3. Meng het geweekte brood (met je handen) tot een papje. Doe ook het gehakt in de mengschaal, samen met het ei, de sjalotsnippers met knoflook en wat Provençaalse kruiden bij.

4. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng en kneed alles tot een stevige massa. Verwarm de oven voor op 180°C.


Voor het worstenbrood:
5. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol de vellen bladerdeeg een beetje uit. Gebruik een deegroller.

6. Snij de vellen bladerdeeg in een zo groot mogelijke rechthoek. Snij elke rechthoek in 6 gelijke rechthoekige lapjes deeg van zo’n 10 x 8 cm.

7. Schep een flinke eetlepel gehaktmengsel aan de linkerkant van elk lapje deeg. Druk het aan tot een soort van worstje. Herhaal voor de rechterkant. 

8. Knijp een streepje curry op elk worstje en rol het lapje deeg op, met beide worstjes ertussen. 

Voor de afwerking:
9. Breek het extra ei en hou de dooier apart. Het eiwit gebruiken we niet. Voeg een piepklein scheutje water toe en roer het eigeel los. Hou een keukenpenseel bij de hand.

10. Leg de worstenbroodjes op een ovenschaal waar een vel bakpapier of een siliconenmatje opligt.

11. Maak met een scherp mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in elk broodje. Strijk ze vervolgens in met de losgeklopte dooier.

12. Bak de broodjes zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C. (Controleer het resultaat, want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven.) Serveer de broodjes warm.