Aardappel-preisoep met hamschijf

Ingredienten

Voor vier personen: 

  • 3 Ruyghveen hamschijven a 200 gram per stuk
  • 1 bouillonblokje
  • 250 gram prei
  • 400 gram aardappelen
  • 25 gram boter
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepels verse kruiden 
  • 1 dl. melk
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • Breng de hamschijven met 1 liter water, het bouillonblokje en zout aan de kook en laat ze 120 min. zachtjes trekken met het deksel schuin op de pan. De bouillon mag niet koken. 
  • Snijd de prei in dunne ringen, schil de aardappels en  snijd ze in kleine blokjes.
  • Smelt de boter in een koekenpan en fruit de prei  5 minuten. 
  • Zeef de bouillon
  • Haal het vlees van het bot en verwijder indien gewenst het zwoerd en het vet. Snijd het in kleine stukjes. 
  • Voeg de tijm en de prei toe aan de bouillon en breng de soep aan de kook. 
  • Laat de aardappelblokjes ongeveer 15 min. zachtjes meekoken. 
  • Voeg de melk en de verse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer. 
  • Voeg als laatste het vlees toe en laat de soep nog ongeveer 5 min. zachtjes koken.
Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1106473/Aardappel-preisoep-met-hamschijf