Aardappel-preisoep met hamschijf
Ingredienten
Voor vier personen:- 3 Ruyghveen hamschijven a 200 gram per stuk
- 1 bouillonblokje
- 250 gram prei
- 400 gram aardappelen
- 25 gram boter
- 2 theelepels tijm
- 2 eetlepels verse kruiden
- 1 dl. melk
- zout en peper
Bereidingswijze
- Breng de hamschijven met 1 liter water, het bouillonblokje en zout aan de kook en laat ze 120 min. zachtjes trekken met het deksel schuin op de pan. De bouillon mag niet koken.
- Snijd de prei in dunne ringen, schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
- Smelt de boter in een koekenpan en fruit de prei 5 minuten.
- Zeef de bouillon
- Haal het vlees van het bot en verwijder indien gewenst het zwoerd en het vet. Snijd het in kleine stukjes.
- Voeg de tijm en de prei toe aan de bouillon en breng de soep aan de kook.
- Laat de aardappelblokjes ongeveer 15 min. zachtjes meekoken.
- Voeg de melk en de verse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg als laatste het vlees toe en laat de soep nog ongeveer 5 min. zachtjes koken.